Fråga 2017/18:297 Hamnkonflikten

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I konfliktens fotspår har människor som arbetar i containerhamnen i Göteborg blivit uppsagda, och dessvärre är det en tidsfråga innan företag som har hamnen som navet i sin export eller import kommer vara tvungna att göra detsamma.

Vartenda företag runt om i vårt land som exporterar eller importerar mycket känner av effekterna av att inte ha en fungerande hamn och port ut till resten av världen. När alternativa transportvägar måste användas och fraktkostnaderna blir dyrare innebär det även att företag tvingas fundera mer på budget och hur företaget fortfarande ska kunna gå runt. I praktiken: Hur många människor har vi råd att betala lön till? I bland annat Värmland ser vi hur kapaciteten i Vänersjöfarten har sjunkit och hur andra företag får dubbla sina fraktkostnader. Hamnkonflikten sätter svenska jobb på spel oavsett om man jobbar som hamnarbetare i Göteborg eller på ett företag i Värmland.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för möta hamnkonflikten och säkra att inte fler jobb och arbetstillfällen går förlorade?