Fråga 2017/18:292 Den svenska vargstammen

av Åsa Coenraads (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Hur stor den svenska vargstammen ska vara är en fråga som berör och upprör många. Enligt ett riksdagsbeslut 2013 ska den svenska vargstammen, för att bibehålla en gynnsam bevarandestatus, uppgå till 170–270 individer. I dagsläget talar dock mycket för att vargstammen är betydligt större än det tak på 270 individer som riksdagen har beslutat om, och majoriteten av vargarna är dessutom koncentrerade till Västmanland, Värmland, Dalarna och Gävleborgs län. Den ökande populationen av varg leder till oacceptabla konflikter med människor och näringar på landsbygden, och regeringen måste därför se till att riksdagsbeslutet om hur stor den svenska vargstammen ska vara efterlevs.

Onsdagen den 15 september röstade EU-parlamentet för en förändring av EU:s naturvårdslagstiftning, vilket ger oss möjlighet att ändra skyddsstatusen för varg och andra arter som uppnått gynnsam bevarandestatus. Möjligheten för regeringen att omsätta riksdagens beslut i handling bör i och med detta öka betydligt.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att riksdagsbeslutet om hur stor den svenska vargstammen ska vara efterlevs?