Fråga 2017/18:291 Arbetsmarknadsutbildningar utifrån lokala och regionala behov

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknadsutbildningarnas effekter är något som vi politiker har vänt och vridit på ett antal gånger. Efter en skriftlig fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har jag mottagit svaret att arbetsmarknadsutbildningar ska anpassas till de regionala och lokala behov som finns på arbetsmarknaden. Något som alltid borde vara en förutsättning.

Riksrevisionens rapport från 2016 påvisar att det finns en särkoppling mellan de utbildningar som upphandlas kontra det behov om kompetens som finns i närområdet. Att sedan anvisningarna till arbetsmarknadsutbildningen inte alltid baseras utifrån individens förutsättningar är ytterligare ett problem.

Sedan rapporten kom får vi utgå från att Arbetsförmedlingens behovsanalyser vid upphandling av arbetsmarknadsutbildningar har förbättras, men detta är dock fortfarande något som vi behöver adressera.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser ministern att göra med de arbetsmarknadsutbildningar som i dag är upphandlade men som saknar relevans utifrån de lokala och regionala behoven?