Fråga 2017/18:290 Försäkringsskydd vid utlandstjänst

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

De kvinnor och män som tjänar vårt lands intressen och som riskerar sin egen hälsa och säkerhet vid utlandstjänster förtjänar allt stöd som vi kan ge. Då håller det verkligen inte att det många gånger är svårt för soldater och officerare i utlandstjänst att få samma försäkringsskydd som vid tjänst inom landet.

Den som tjänstgör vid en internationell militär insats måste givetvis få minst lika bra försäkringsskydd som vid nationell tjänstgöring. Så är i dag inte fallet och det måste ändras. Det finns goda och sunda argument till att de som tjänstgör utomlands borde ha ett bättre skydd som reflekterar den ökade risk som de utsätts för. Detta är inte mer än rimligt.

Det privata försäkringsskydd som anställda i Försvarsmakten normalt sett innehar faller inte ut vid internationella militära insatser. Anledningen till detta är att de försäkringstyper som är tillgängliga för privatpersoner inte täcker händelser som har samband med krig eller krigsliknande situationer. Eftersom den vardagliga verksamheten inom Försvarsmakten i Sverige sker under fredliga omständigheter så gäller det privata skyddet vid verksamhet inom landet.

Innebörden av detta är att de personer som vi skickar ut till en farlig verksamhet för att lösa de uppgifter vi ålagt dem inte är försäkrade på det sätt de hade kunnat förvänta sig i Sverige och heller inte i förväg vet vilka ersättningar som kan falla ut vid en olycka. Det här är en ohållbar situation som givetvis måste lösas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med utlandstjänstgörande försvarsmaktsanställdas försäkringslösningar?