Fråga 2017/18:29 Säkrad tillgång på dricksvatten

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Dricksvatten av god kvalitet är en förutsättning för liv och ett väl fungerande samhälle. För politiker är därför ett av de tyngsta ansvaren att långsiktigt säkra tillgången till detsamma. Med tanke på att redan låga grundvattennivåer i framför allt små vattenmagasin i år har sjunkit ytterligare är läget oroväckande på många håll i landet, och flera kommuner har redan infört bevattningsförbud. Alliansregeringen var framsynt och tillsatte redan år 2013 den så kallade Dricksvattenutredningen. Utredningen lämnades till regeringen den 26 april 2016, men regeringen har inte återkommit i denna oerhört viktiga fråga.

En viktig dricksvattentäkt är sjön Vättern, vilken också är norra Europas femte största dricksvattenkälla. I dagsläget försörjer sjön ca 250 000 invånare i elva kommuner, och fler kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur Vättern. I ett framtida perspektiv menar många att vattnet i sjön även ska kunna försörja kommuner i Stockholmsområdet.
Vättern utgör ett betydande riksintresse för turism, fritidsliv, natur- och kulturvärden, naturvård, yrkesfiske och totalförsvar. Dessutom är hela sjön utpekad som ett Natura 2000-område. Problemet är dock att Vättern och dess unika kvaliteter hotas. Ett gruvbolag projekterar för att bryta sällsynta jordartsmetaller i ett område som ligger inom Vätterns tillrinningsområde. Därför bör det presumtiva riksintresse som dricksvattentäkter kommer att utgöra väga högre än övriga riksintressen.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att öka skyddet av Vättern och andra presumtivt värdefulla dricksvattentäkter, och när kan riksdagen förvänta sig en proposition om Dricksvattenutredningen?