av Sofia Arkelsten (M)
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Under nuvarande regering har statsrådet som ansvarar för utvecklingssamarbete, alltså bistånd, också ansvaret för klimat. Naturligtvis har alla statsråd ansvar för klimatfrågorna inom ramen för sitt uppdrag, men huvudansvaret för klimat ligger numera inte hos miljöministern utan hos statsrådet Lövin. Detta reflekteras till viss del i biståndsbudgeten och biståndsramen.
Det övergripande målet för biståndet är att ge bättre förutsättningar för människor som lever i fattigdom och förtryck. En av de största utmaningarna i biståndsarbetet är att prioritera; behoven är oändliga, och resurserna är begränsade. Det är givet att en hållbar utveckling måste sägas ge bättre förutsättningar för människor att ta sig ur fattigdom och förtryck, men begreppet är brett, och det är inte enkelt att följa upp och utvärdera insatsernas långsiktighet, kvalitet och effektivitet. Det vore ändå rimligt att regeringen på något vis redovisar hur stor del av biståndsramen som går till klimatarbete. Enligt budgetpropositionen (BP) för 2018 har Sverige för avsikt att ge 600 miljoner kronor till Gröna klimatfonden. Det är den enkla biten. Dessutom är klimat och miljö med som övergripande prioritering, och så var det även under den förra regeringen. Då blir det mer komplicerat att följa upp och utvärdera.
Nuvarande regering gör faktiskt inga ansatser för att visa hur stor del av biståndsbudgeten som betalar klimatinsatser. Snarare blir det allt svårare att utläsa detta. I BP 2018 finns en sammanställning av Sidas biståndsverksamhet indelad i sektorer och hur mycket pengar som gått till olika insatser. 2017 går 830 miljoner kronor till ”globala insatser för miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling”. Från och med 2018 slås detta anslag ihop med anslagen ”globala insatser för socialt hållbar utveckling” och ”globala insatser för ekonomiskt hållbar utveckling”. Det nya sammanslagna anslaget heter ”hållbar utveckling”. Den indikativa fördelningen till ”hållbar utveckling” är 3 520 miljoner kronor för 2018, alltså mer än 3 ½ miljard kronor.
Regeringen kan, om den vill, tydligt redovisa hur stor del av biståndet som går till klimatinsatser. Det är också möjligt att regeringen själv har en uppskattning av klimatinsatserna, som den gärna får kommunicera till riksdagen. Oavsett detta är det inte enkelt att utläsa de samlade klimatinsatserna ur budgeten.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:
På vilket sätt kommer statsrådet att tydliggöra hur stor del av biståndsbudgeten som går till klimatarbete?