Fråga 2017/18:269 Avgifter för användning av forskningsinfrastruktur

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I samband med mitt besök på Lunds Tekniska Högskola berättade företrädare för lärosätet om svårigheterna med att inte kunna ta betalt från exempelvis företag som använder deras laboratorier eller annan forskningsinfrastruktur, trots att detta innebär kostnader för lärosätet i fråga. 

Regeringen har tidigare aviserat i forskningsproposition från 2016 (prop. 2016/17:50), att de avser att se över frågan:

”De universitet och högskolor som är värdar för forskningsinfrastrukturer tillhandahåller i regel inte bara själva utrustningen utan även den personal och kompetens och det kringmaterial som behövs för att använda den. Att tillhandahålla dessa tjänster är sammantaget kostsamt. Det finns därför ett behov hos de lärosäten som tillhandahåller dessa tjänster att kunna ta ut avgifter från de som använder infrastrukturen, vare sig det är ett företag, ett annat lärosäte eller en annan organisation. De myndigheter och organisationer som är värdar för forskningsinfrastruktur bör få det stöd de behöver för att på bättre sätt kunna tolka hur avgiftsuttaget kan ske. Regeringen avser att se över frågan.” (s. 129) 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att lärosäten ska kunna ta ut avgifter från de externa aktörer som använder deras forskningsinfrastruktur?