Fråga 2017/18:268 Svenskt fiske efter Brexit

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Den 23 juni 2016 höll Storbritannien en folkomröstning om huruvida landet ska stanna kvar i eller lämna den Europeiska unionen. Lämna-sidan vann med 51,9 procent, vilket innebär att landet bestämt sig för en så kallad brexit. Just nu pågår förhandlingar kring hur det ska gå till rent praktiskt.

En grupp som riskerar att påverkas betydligt av att Storbritannien lämnar unionen är svenska fiskare. Nära 10 procent av Sveriges totala fångst av fisk kommer från brittiska vatten. Det är i storleksordningen mellan 150 och 200 miljoner svenska kronor per år för fiskenäringen – som redan i dag lever under ett tungt byråkratiskt tryck och kämpar med sin lönsamhet.

Den svenska västkusten är kanske den region som kommer att påverkas mest. Där handlar det om omkring 50 procent av fiskenäringen som påverkas negativt, eftersom beredningsindustrin där är betydande och beroende av brittiska fångster.

Det pelagiska fiskets framtid i brittiska vatten är alltså oklar. Den förändrade förvaltningen kan innebära stora effekter på den ekologiska statusen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen inte ska slå undan benen för svenskt fiske och svensk beredningsindustri, som är beroende av det pelagiska fisket i brittiska vatten?