Fråga 2017/18:264 Antal outredda grova brott

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Arbetsbelastningen för polisen i Stockholm är oroväckande hög. På senare tid har rapporter kommit om att allvarliga brott som exempelvis våldtäkt inte hinner utredas tillräckligt snabbt på grund av det stora antalet mord och mordförsök i Stockholm. Enbart i Stockholm Syd uppges 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman ligga outredda på grund av resursbrist.

Den 23 augusti i år skrev skyddsombudet för grova brottsenheten i Stockholm Syd en rapport om arbetsmiljöproblem på enheten. I rapporten beskrivs hur personalen är uttröttad och mår dåligt på grund av hög stress och press under lång tid. En stor del av personalen beskrivs som uppgiven, och vissa börjar känna likgiltighet på grund av att arbetsuppgifterna inte kan utföras på ett tillfredsställande sätt. Situationen beskrivs som ohållbar.

Det är uppenbart att antalet ärenden för grova brottsenheten i Stockholm Syd är för stort sett till enhetens kapacitet. Det är dock inte enbart i Stockholm som situationen är allvarlig. Från flera håll i landet har det framkommit fall där grova brott inte hinner utredas i tillräckligt snabb takt på grund av resursbrist.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Har ministern kännedom om hur många anmälda våldtäkter och andra grova brott med utpekade gärningsmän som för närvarande inte utreds inom Polismyndigheten?