Fråga 2017/18:258 IS-anhängare som misstänks för förberedelse till nya dåd

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en tidigare inlämnad skriftlig fråga (https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/hantering-av-personer-som-anses-vara-sakerhetshot_H4111673) till ministern önskade undertecknad svar om regeringens arbete för att säkerställa att potentiella säkerhetshot inte längre skulle kunna skada Sverige. Som exempel användes en 30-årig IS-anhängare som Säpo önskat, men inte lyckats, utvisa och som sedan också försattes på fri fot. Mannen har ett brett nätverk bland andra IS-anhängare, vilket bland annat tydliggjorts i samband med gripandet av en 23-årig man som anses vara en nära kontakt och som i Tyskland anklagas för att vara medlem i IS. Han misstänktes då för terroristbrott efter att en brandbomb kastats in i en shiamuslimsk moské. I sitt svar på min fråga svarade ministern att han följde arbetet noga, men det verkade som om han ansåg det inte verkade finnas skäl att vidta några ytterligare åtgärder.

Nättidningen Nyheter Idag har nu avslöjat att mannen på nytt är misstänkt för brott, och denna gång för förberedelse till terroristbrott. De nya anklagelserna gör att undertecknad återigen blir intresserad av vad regeringen avser att göra för att säkerställa att potentiella terrorister inte kan begå terrorbrott i Sverige, varför ministern gärna får svara på det.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att potentiella terrorister inte kan begå terrorbrott i Sverige?