Fråga 2017/18:256 Långa handlingstider på Lantmäteriet

av Jan R Andersson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

De långa handlingstiderna på Lantmäteriet är ett reellt problem. Lantmäteriet är en egen myndighet som sedan 2008 är ansvarig för de uppgifter som tidigare utfördes av Lantmäteriverket och 21 regionala myndigheter. Dessvärre rapporteras det att ärenden om fastighetsbildning tar mycket lång tid; ett år är inte ovanligt. Detta medför att starten för nyproduktion starkt försenas, vilket är orimligt med dagens bostadsbrist. Lantmäteriet måste klara denna grundläggande fråga.

De långa väntetiderna slår även mot landets företag. Det är inte rimligt att ett företag ska behöva vänta i upp mot ett år för att få fastighetsbeteckning till en ny tomt. När innovativa entreprenörer kan och vill starta företag som bidrar till tillväxt och jobbskapande ska de inte bli hindrade av onödigt och ineffektivt byråkratiskt krångel.

Det bör göras en översyn fastighetsbildningslagen i syfte att korta ned väntetiderna till tio veckor som huvudprincip. Vi moderater vill även se ett ökat anslag till Lantmäteriet som en del i arbetet att effektivisera fastighetsbildningsverksamheten och därmed korta väntetiderna samt för att digitala kartdata ska kunna släppas fria.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson följande:

 

Vilka konkreta förslag tar statsrådet och regeringen för att komma till rätta med Lantmäteriets långa handläggningstider?