Fråga 2017/18:251 Kristna på asylboenden

av Désirée Pethrus (KD)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Migrationsverket har lyckats handlägga en stor del av den stora mängd asylansökningar som inkom efter 2014 och 2015, men fortfarande bor drygt 38 000 personer i asylboenden (Migrationsverket, november). Trots att antalet personer som bor på boendena har reducerats kvarstår rapporter om förföljelser och om kristna som blir utsatta för systematiska trakasserier med exempelvis krav på viss klädsel eller på att konvertera till islam.

I början av sommaren 2017 släppte organisationen Open Doors rapporten Religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige. Rapporten bygger på en enkätundersökning som genomfördes under våren 2017. I undersökningen dokumenterades 123 kristna flyktingar som varit utsatta för hot, våld och trakasserier i Sverige på grund av sin tro. Jag erfar också att kristna som anländer till Sverige som flyktingar i mycket hög utsträckning försöker undvika asylboenden på grund av det dåliga rykte som dessa numera omges av. Å andra sidan innebär alternativet eget boende (EBO) många gånger trångboddhet och att personen kan behöva skuldsätta sig i dyra bostadslösningar, vilket inte är önskvärt.

Regeringen tillkännagav under sommaren, i samband med prideveckan och därefter i  höstbudgetpropositionen, ett uppdrag till Migrationsverket som ska trygga hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter i asylprocessen. Detta för att asylsökande hbtq-personer ska kunna få ett tryggt och likvärdigt bemötande. Hbtq-personer drabbas precis som kristna av våld och hot på asylboenden och möter också svårigheter att framlägga sina asylskäl.

Båda dessa grupper är i stort behov av en tryggare asylprocess. Därför bör uppdraget till Migrationsverket utökas med att omfatta kristna asylsökande, för att värna och säkra även kristnas trygghet och möjligheter i asylprocessen. Detta är något som vi kristdemokrater har lyft i vårt alternativa budgetförslag.

Sverige är ett pluralistiskt samhälle, där människor äger rätten att göra egna val kring sin livsstil och livsåskådning. I detta ingår religionsfrihet och rätten till kristen tro. Det är inte acceptabelt att människor flyr till Sverige från hot och våld på grund av sin tro men sedan inte kan känna sig trygga här. Hatbrotten får inte etablera sig under asylansökningstiden och sedan fortplanta sig i samhället och skapa ökade motsättningar. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) ökar de kristofobiska brotten i Sverige, vilket bör stävjas med alla medel. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Kan statsrådet tänka sig att ge Migrationsverket ett uppdrag som förbättrar situationen för kristna på våra asylboenden och i deras asylprocess i likhet med uppdraget avseende hbtq-personer?