Fråga 2017/18:242 Synnerligen grovt vapenbrott

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en nyligen meddelad dom från Högsta domstolen fastslås att innehav av fem automatkarbiner, fem magasin samt över 350 skarpa patroner inte är att anse som synnerligen grovt vapenbrott.

Grunden för ställningstagandet ansågs enligt justitierådet Agneta Bäcklund vara att fem helautomatiska automatkarbiner inte utgjorde ett så stort antal vapen att det var något av de allvarligaste fallen. Därmed ansågs rekvisiten för synnerligen grovt vapenbrott inte uppfyllda enligt justitierådet.

Innehav av ett skarpladdat automatvapen bör enligt min mening vara nog för att vapenbrottet ska anses vara synnerligen grovt. Tingsrätten gick på denna linje medan hovrätten och nu Högsta domstolen ändrade domslutet till endast grovt vapenbrott.

Ny lagstiftning för att skärpa straffen för bland annat grovt och synnerligen grovt vapenbrott är på gång, vilket jag välkomnar. Med anledning av Högsta domstolens dom verkar det dock råda osäkerhet om i vilka fall vapenbrott ska anses vara just synnerligen grovt och om vilket antal vapen och vilken typ som ska ligga till grund för bedömningen. Detta riskerar att få en avgörande negativ betydelse för utdömande av strängare påföljder.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta någon åtgärd med anledning av den nyligen meddelade domen, och vilken eller vilka åtgärder skulle det i så fall vara?