Fråga 2017/18:241 Tung trafik och polisen

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen har i dag svårt att hinna med kontrollerna av tung trafik på våra vägar, vilket är allvarligt eftersom det ökar risken för olyckor samtidigt som det försvårar det förebyggande arbetet med att säkerställa att konkurrensförutsättningarna hålls jämbördiga.

Den tunga trafiken har ökat konstant de senaste åren samtidigt som antalet trafikpoliser och kontroller av kör- och vilotider har minskat. Polisen behöver därför bli bättre och effektivare i sitt arbete med vägkontroller. I dag är det framför allt svårt för polisen att kontrollera cabotage (yrkesmässig tillfällig inrikes godstransport). Elektronisk dokumentation kan numera avslöja hur transporterna har rört sig över landet och därför behöver trafikpolisen bättre förutsättningar för att ta del av den nya tekniken.

För att vända på utvecklingen behövs det därför en långsiktig strategi och plan för hur rätt kompetens ska kunna upprätthållas hos polisen när det gäller tung trafik, men även fortbildningen när det gäller tung trafik måste utvecklas och harmoniseras med dagens utveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att upprätthålla trafiksäkerheten på våra vägar när det gäller tung trafik?