Fråga 2017/18:237 Handikappersättningen

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Jag har fått reda på att socialminister Annika Strandhäll vid ett dialogmöte med funktionshinderrörelsen den 17 oktober har sagt att handikappersättningen ska avvecklas. I stället införs enligt ministern en så kallad merkostnadsersättning, som personer med funktionsnedsättning kan söka hos Försäkringskassan.

I dag betalas handikappersättningen ut med ett schablonbelopp varje månad, där till exempel blindhet i sig har varit skäl nog att få ersättning. Synskadades Riksförbund anser att det nya systemet kommer att medföra betydligt mer administration och kränkningar av den personliga integriteten.

Avgifter för till exempel ledsagarservice och hjälp i form av exempelvis städning, ledsagning eller stöd under semestern ska enligt Synskadades Riksförbund inte få räknas in i "merkostnadsersättningen”. Detta är enligt dem de största utgifterna.

Regeringens planerade förändringar av den statliga handikappersättningen hotar enligt Synskadades Riksförbund synskadades ekonomi, vardagsliv och personliga integritet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka förändringar avser ministern att göra kring handikappersättningen?