Fråga 2017/18:236 Arbetsmarknadsutbildningar

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Dyra och ineffektiva –, så kan arbetsmarknadsutbildningarna beskrivas. En rapport från Riksrevisionen visar att Arbetsförmedlingen under 2016 köpte arbetsmarknadsutbildningar för drygt 2 miljarder kronor. Samtidigt påvisar myndighetens egna utvärderingar att åtgärden inte har någon effekt på möjligheten att faktiskt skaffa sig ett jobb i dag. Trots detta väljer regeringen att inte omfördela medel från den ineffektiva åtgärden.

I en tidigare interpellationsdebatt från 2 februari 2016 om samma ämne svarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att ”arbetsmarknadsutbildningen uppvisade bra effekter under 2000-talet fram till 2007”. Med detta resonemang kan det utläsas att funktionen för arbetsmarknadsutbildningar inte längre finns. Till detta har Riksrevisionen även riktat kritik mot att utbildningarna inte är anpassade efter lokala och regionala behov samt att upp till en tredjedel av utbildningarna i vissa län är upphandlade på yrkesområden där det inte finns någon efterfrågan på arbetsmarknaden. 

Tidigare har regeringen aviserat att alla politiska beslut ska fattas mot bakgrund av om de leder till fler jobb eller inte. Arbetsmarknadsutbildningarna leder inte till jobb, och trots detta satsas det fortfarande på åtgärden från regeringens sida.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Mot bakgrund av det ovan sagda, drar ministern slutsatsen att arbetsmarknadsutbildningarna leder till att fler människor har ett arbete att gå till?