Fråga 2017/18:235 Åtgärder mot gängkriminalitet

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har i dag en trygghetskris. Poliserna är för få, utredningsresultaten är lägre än på mycket länge, grova brott som våldtäkter läggs på hög i balansen. Det finns i dag områden där kriminella gäng har tagit över och sätter gränserna för vad som gäller.

Nyligen presenterade polisen en nationell lägesbild över utsatta områden i Sverige. Rapporten var en dyster läsning. I rapporten beskrivs 61 problemområden i landet, varav 23 klassas som särskilt utsatta och där läget kan beskrivas som akut. I rapporten konstateras det också att samhället inte är rustat för att hantera det stora antalet kriminella aktörer som vuxit fram i de utsatta områdena de senaste åren. Totalt uppskattas det i dag röra sig om runt 200 kriminella nätverk och över 5 000 kriminella personer.

Skjutningar, öppen narkotikahandel, inbrott, stenkastning och hot och våld mot blåljuspersonal har blivit vardag i många av dessa områden. Det har gått så långt att många erfarna poliser och andra personalgrupper väljer bort att jobba i vissa områden. Den här typen av parallellsamhällen får aldrig accepteras.

För att vända utvecklingen med ökad otrygghet och bristande lag och ordning krävs det många olika typer av åtgärder och att man jobbar på flera fronter samtidigt. Det förebyggande arbetet är här viktigt för att långsiktigt bryta utanförskap och brottslighet.

Det behövs tydliga åtgärder och en långsiktig handlingsplan för att bryta den negativa trenden i de utsatta områdena.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka nödvändiga åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, avser ministern att vidta för att minska gängkriminaliteten?