Fråga 2017/18:232 Väntan på organdonation

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det är nu över två sedan Anders Milton lämnade över sitt betänkande (SOU 2015:84) till Socialdepartementet med konkreta förslag om hur vi kan fördubbla antalet organdonatorer i Sverige. En transplantation kan förbättra livskvaliteten för svårt sjuka och rädda livet på dem som väntar på organ.

I återkommande undersökningar säger 80 till 85 procent av svenskarna att de vill donera sina organ. Men av de runt 90 000 som dör årligen blir bara 160–170 personer donatorer, av olika skäl.

Ett sätt att öka möjligheten till fler transplantationer skulle vara att även tillåta donation efter cirkulationsstillestånd. Detta har länder som Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Kanada redan gjort. Donationsutredningen, som presenterades förra året, förordar att donation efter cirkulationsstillestånd införs även i Sverige.

Regeringen har nu gjort halt och kommer vad jag förstår inte att presentera några nya, större lagförslag utifrån utredningen. Regeringen och departementet har haft lång tid för att kunna hantera eventuella juridiska invändningar.

Anders Miltons utredning var väl genomförd och förankrad bland expertisen inom sjukvården. Sakkunniga från departementet deltog i och hade även kunskap om processen under de två och ett halvt år det tog att slutföra den. Remissvaren på betänkandet kom in för nästan två år sedan. Överlag var remissinstanserna mycket positiva till utredningens förslag. Sammantaget har frågan bearbetats i snart fyra år.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder vill ministern vidta för att minska antalet dödsfall som sker på grund av utebliven donation och på grund av köer?