Fråga 2017/18:230 Restriktionerna för transport av farligt gods genom Öresundstunneln

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Den 29 december 2015 ansökte Öresundsbrokonsortiet hos det danska Ministeriet för transport, byggande och boende om lindring av restriktionerna för transport av farligt gods genom Öresundstunneln.

Den 31 mars 2016 har Länsstyrelsen i Skåne yttrat sig över ansökan, och då framfört att den till ansökan bifogade riskutredningen inte är tillräckligt djupgående för att utgöra beslutsunderlag, men att det inte ankommer på Länsstyrelsen i Skåne att fatta beslut i frågan utan detta ankommer på de danska myndigheterna. Om de danska myndigheterna fattar beslut om lindring av restriktionerna anmodas dock Öresundsbrokonsortiet att inkomma med ansökan om ändring i de lokala trafikföreskrifterna avseende den svenska delen av Öresundsförbindelsen.

I juni i år har det danska ministeriet fattat beslut om lindring av ovan nämnda restriktioner, men såvitt det framgår av Öresundsbrokonsortiets hemsida har ännu inte fattats något beslut av de svenska myndigheterna, och något datum för sådant beslut har inte tillkännagivits.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder med anledning av ansökan om lindring av restriktionerna?