Fråga 2017/18:224 Nationell strategi för att eliminera hepatit C

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Staten har genom överenskommelsen om ersättning för läkemedelsförmåner bidragit med 858 miljoner kronor för hepatit C-läkemedel för 2017, en minskning från 2016. Ersättningen från staten är 70 procent av den beräknade kostnaden för dessa läkemedel. Det finns en vinst- och förlustdelningsmodell mellan parterna.

Ekonomirapporten, oktober 2017, från Sveriges Kommuner och Landsting belyser den ekonomiska situationen, förutsättningar och den samhällsekonomiska utvecklingen på några års sikt för Sveriges kommuner och landsting.

Landstingens kostnader för läkemedel i öppenvård utgör cirka 8 procent av de totala kostnaderna för hälso- och sjukvården. I rapporten framgår det även att kostnader för läkemedel mot hepatit C minskar. Utfallssiffror för 2017 indikerar en kraftig minskning av kostnaderna, som tyder på en halvering jämfört med förra året. Det beror på att färre patienter behandlats samt på lägre behandlingskostnader.

Det handlar om många patienter med hepatit C som kunde få behandling om fler grupper tillåtits få detta. Det är stora belopp som landsting och staten sparar genom att inte erbjuda behandling till fler.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Är det inte dags för en nationell strategi för att eliminera hepatit C, där även stora grupper hepatit C-smittade som i dag inte uppfyller kraven för att få behandling mot hepatit C får tillgång till behandling?