Fråga 2017/18:221 Vattenläcka i Göteborg utan att varnings-sms skickades ut

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Strax efter klockan 17 tisdagen den 31 oktober upptäckte många göteborgare i nordöstra Göteborg att det inte kom något vatten ur kranen. Anledningen var att en entreprenör vid ett bygge hade råkat förstöra en större vattenledning som går från Alelyckans vattenverk. Människor som drack vatten ur sina kranar riskerade sina liv. Ändå varnades inte de göteborgare som bodde i de drabbade områdena.

Som GP:s ledarskribent Jenny Sonesson skrivit ”Vattenläckan i Göteborg har avslöjat en allvarlig brist gällande Sveriges krisberedskap. Kommunen ville skicka ut mass-sms med varning om att koka vatten när olyckan skedde. Detta stoppades på nationell nivå.”

Vidares skriver Sonesson ”Sedan den 1 juli i år kan myndigheter tack vare positioneringsteknik sända sms till alla mobiltelefoner som är registrerade i ett geografiskt område. Problemet är att tekniken binds till VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som måste gå ut i riksradio. Att vatten kan vara förorenat i rikets andra stad bedömdes inte vara tillräckligt angeläget för att Sveriges Radio skulle avbryta sina sändningar. Därför hindrades Göteborgs kommun att använda positionerings-sms för att informera drabbade. Det är absurt. Tekniken måste självklart kunna användas lokalt och regionalt. Exempelvis skulle en extrasändningen kunna gå ut i lokalradion. Det är uppenbart att MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap som är ansvarig för VMA, behöver förändra systemet.”

Krisinformation om farligt vatten får inte stoppas. Om systemen hindrar människor från att få ut rätt information så är det systemen som ska ändras.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Varför skickas inte varnings-sms ut regionalt eller lokalt till svenska medborgare som hotas av förorenat vatten eller andra dödliga hot, och avser regeringen att förändra lagstiftningen så att svenskar ska nås av varnings-sms?