Fråga 2017/18:217 Läkemedelsgenomgångar för äldre

av Sten Bergheden (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Äldre människor får ofta mediciner utskrivna av flera olika läkare, vilket gör det svårt för både patienten och läkaren att överblicka vilka läkemedel patienten använder. Detta ökar risken att läkemedlen interagerar med varandra på ett skadligt sätt. Därför är läkemedelsgenomgångar en viktig åtgärd som fångar upp eventuella läkemedelsbiverkningar redan innan de skapar problem, onödiga skador och vårdkostnader.

Även om Socialstyrelsens föreskrifter kräver att personer över 75 år med fler än fem läkemedel ska erbjudas regelbundna läkemedelsgenomgångar sker detta dessvärre i för liten omfattning i Sverige i dag. Alltför få äldre känner till att de har denna rättighet. Därtill brister det i systemen, vilket medför en risk att läkarna inte får överblick över patientens samtliga läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder görs för att säkerställa att alla vård- och omsorgsgivare lever upp till kraven på regelbundna läkemedelsgenomgångar bland äldre och att informationssystemen om en patients samtliga läkemedel ska kunna vara tillgängliga för förskrivande personal?