Fråga 2017/18:216 Åtgärder mot insmuggling av vapen via post

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterades nya siffror som återigen visar på en oroande utveckling när det gäller förekomsten av illegala vapen i landet. Polisen gör fortsatt stora beslag, medan tullen inte anser sig ha förmåga att ingripa i större utsträckning utifrån dagens organisation. Att öka tullens kapacitet och förmåga är en prioriterad fråga, och Liberalerna presenterade redan i april 2017 ett förslag om att utöka tullens budget redan innevarande år med ytterligare 100 miljoner kronor.

Det framkom också i kommentaren kring vapensmugglingen att en stor andel kommer in via post. Med tanke på allt fler skjutningar i samhället och en dramatisk ökning av antalet dödsskjutningar krävs akuta åtgärder för att underlätta polisens och tullens arbete med att stoppa insmugglingen av illegala vapen och för att bättre komma åt inflödet via postgången.

I mitt hemlän Västmanland, där en polis i Västerås nyligen utsattes för mordförsök i sin privata bostad genom skjutning med skarpladdat vapen, framkommer också att antalet vapen som är i omlopp ökar. Bara i år har 69 vapen beslagtagits av polisen, men det är uppenbart att antalet personer som blir fällda för grovt vapenbrott fortsatt är väldigt lågt. Liberalerna har nyligen inlämnat en motion där vi vill gå längre än regeringen när det gäller skärpning av åtgärder mot vapenbrott.

Med anledning av att allt fler illegala vapen eller vapendelar smugglas in via post blir min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att polisen och tullen mer effektivt ska kunna stoppa införseln av vapendelar som kommer in via post?