Fråga 2017/18:213 Stärkt hovhälsa med skyddad yrkestitel

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sverige är ett av Europas hästtätaste länder, med över 350 000 hästar och det i rask takt växande. Hästens välbefinnande och djurvälfärd är helt avgörande för dess medverkan vid till exempel ridskolor, internationella tävlingar, handikappridning, socialt och förebyggande folkhälsoarbete, skogsbruk, turridningar etcetera. Därför är högkvalitativ och säker hovslagarutbildning grunden för en väl utvecklad hovhälsa.

Runt om i Sverige finns många olika hovslagarutbildningar. Tack vare bland annat riksdagsmotioner i mitten av 00-talet finns nu en certifiering av hovslagare, en kvalitetssäkring. Sedan något år tillbaka finns även EU-certifiering, som bland annat Hovslagarskolan i Skara har anammat och blivit godkänd för. Allt för att säkra hög kvalitet. Statens jordbruksverk kräver i dag som minimum en tvåårig utbildning. För att få godkänd behörighet kommer treårsutbildning att krävas från år 2026.

Men trots att man går mot mer nationellt jämförbara utbildningar, som håller högre och högre kvalitet och lever upp till grundläggande kunskaper och gemensamma miniminivåer som ställs nationellt och i EU, saknas ytterligare kvalitetssteg som till exempel att skydda yrkestiteln.

Med anledning av ovanstående frågar jag statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

När och på vilket sätt kommer statsrådet att se till att stärka och höja kvaliteten inom hovslagaryrket, till exempel genom en skyddad yrkestitel, för att stärka hästens hovhälsa ytterligare?