av Camilla Waltersson Grönvall (M)
till Socialminister Annika Strandhäll (S)
Vart femte till sjätte barn i Sverige beräknas växa upp i en familj där det finns problem med missbruk eller psykisk ohälsa, enligt Folkhälsomyndigheten. Även små barn har ibland föräldrar som behöver stöd för egen del och i sitt föräldraskap på grund av psykisk skörhet eller ohälsa, psykisk funktionsnedsättning, beroende, allvarlig sjukdom eller av andra skäl som kan påverka samspelet och det späda barnets utveckling.
Psykosociala livsomständigheter som dålig ekonomi, ohälsa, bristande socialt nätverk eller vårdnadskonflikter kan medföra att föräldrar har bristande ork och tid för sitt barn. Föräldrar i kris och svåra livssituationer kan behöva stöd i sitt föräldraskap.
Forskning visar att det kan vara avgörande för barnet att föräldrarna får extra stöd i föräldraskapet redan när barnet befinner sig i spädbarnsåldern. Att växa upp i ett hem med beroende, psykisk ohälsa eller sårbarhet kan få allvarliga konsekvenser för ett barn.
Nyligen visade Socialstyrelsens rapport om förlossningsvården att vården inte alltid hinner upptäcka symtom på psykisk ohälsa hos föräldrarna. Det finns även ett glapp i vården efter BB och innan den första kontakten etableras från barnhälsovården med föräldrarna. Föräldrarna kan då stå utan stöd i upp till ett par veckor. Detta kan få förödande konsekvenser för föräldrar men också för barnet. Det är viktigt att insatser sker så tidigt som möjligt vid upptäckt, och så tidigt som möjligt i barnens liv.
Forskning har också visat att 8–15 procent av alla nyförlösta kvinnor drabbas av postpartumdepression. Depression hos modern under spädbarnstiden kan störa samspelet och anknytningsprocessen mellan mor och barn. Gravida eller nyförlösta patienter med psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom är sårbara och behöver snabb handläggning.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
Vad avser ministern och regeringen att vidta för konkreta åtgärder för att föräldrar med psykisk ohälsa ska få den hjälp de behöver direkt i anslutning till BB, innan den första kontakten etableras från barnhälsovården?