Fråga 2017/18:208 Kostnaden för dålig arbetsmiljö

av Jessica Polfjärd (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en kartläggning gjord av Internationella arbetsmiljökommissionen (ICOH), Europeiska arbetsmiljöbyrån och Internationella arbetsorganisationen (ILO) fastslås det att kostnaden för arbetsrelaterade sjukdomar och olycksfall i Sverige ligger på 4 procent av vårt bnp. Procentsatsen motsvarar 164 miljarder kronor. Kartläggningen är historisk och unik då det är första gången denna typ av mätning görs, och av denna framgår det även att kostnaden för dålig arbetsmiljö här i Sverige är bland de högre i EU. Medelvärdet i EU är 3,3 procent av bnp.

Arbetsmiljöfrågan är viktig. 98 procent av alla dödsfall i arbetet inom EU beror på arbetsrelaterade sjukdomar och enbart 2 procent är olycksfall. Detta är en tydlig signal om att dålig arbetsmiljö är något som måste adresseras och inte enbart kan förebyggas genom att minimera risken för olyckor.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra dålig arbetsmiljö samt för att minska kostnaden för denna i Sverige?