Fråga 2017/18:207 Förskolebrevet

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Av de 97 anmälningar om sexuella trakasserier som har inkommit till Diskrimineringsombudsmannen har inget fall gått vidare till domstol. Om vi ser till fallen av sexuella övergrepp blir bilden inte ljusare.  Sexuella trakasserier och övergrepp i skolan är ett allvarligt samhällsproblem. Stiftelsen Allmänna Barnhuset har exempelvis i en rapport visat att ett av fem barn i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp.

Även inom idrotten är problemet utbrett, och det samlade arbetet inom idrottsrörelsen måste stärkas. Efter påtryckningar, från såväl tidigare aktiva som specialförbund, har Riksidrottsförbundet börjat arbeta mer aktivt med frågan, inte minst med att förändra den så kallade tvåmånadersregeln för när en anmälan om olika förseelser inom idrotten ska vara inlämnad.

Statsrådet aviserar i en intervju att regeringen nu tittar på förslag om lagändringar för att komma åt problemet med sexuella trakasserier i skolan. Dock finns problemen här och nu, och det är därför lovvärt med initiativ som Förskolebrevet. Det är ett projekt där man har utarbetat ett färdigskrivet brev som föräldrar kan skicka till sina barns förskola med förslag på riktlinjer som förskolorna här och nu kan implementera inom verksamheten. Organisationen bakom Förskolebrevet har också utvecklat Idrottsbrevet, som är riktat till idrottsrörelsen. 

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

Avser statsrådet att stödja initiativ såsom Förskolebrevet och Idrottsbrevet samt andra åtgärder för att komma åt problemet med sexuella trakasserier och övergrepp i skolan?