Fråga 2017/18:202 Uppföljning av regeringens integrationspengar till idrotten

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

En av regeringens satsningar för att integrera nyanlända i samhället var att vända sig till idrottsrörelsen. Idrotten kan inte själv lösa samhällsproblemen, men den är här ett viktigt komplement.

En av de satsningar som har aviserats är de öronmärkta pengarna till idrotten om 64 miljoner kronor per år. En granskning som Aftonbladet har gjort visar på stora skillnader mellan kommunerna. Exempelvis finns det föreningar i 36 kommuner som varken sökt eller beviljats en enda av de avsatta integrationspengarna.

Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap, pekar på svårigheterna med att sprida statligt stöd på ett rättvist sätt bland idrottsföreningar. En förutsättning är att idrottsföreningarna också finns där behoven är som störst. I socioekonomiskt svaga kommuner, särskilt på landsbygden, där idrottsföreningarna är färre och redan är under stor press, saknas förutsättningarna för idrottsrörelsen att göra nytta.

Den utvärdering som riksdagens kulturutskott har gjort av statens stöd till idrotten konstaterar att det är svårt att få en samlad bild av vilken effekt stödet har fått. Därför är det av vikt att regeringen också följer upp effekten av de pengar som man har avsatt, särskilt riktat mot idrottsföreningarnas integrationssatsningar.

Med anledning av ovanstående frågar jag socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att följa upp statens integrationssatsningar inom idrotten?