Fråga 2017/18:199 Minoriteternas situation i konflikten mellan Irak och det kurdiska självstyret

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Trots att hotet från Islamiska staten ännu inte är över har Iraks centralregering och det kurdiska självstyret hamnat i en militär konflikt med varandra. De grupper som alltid har drabbats värst av konflikter i Irak är landets minoriteter. Ytterligare en väpnad konflikt i landets norra delar kan innebära slutet på tusentals år av närvaro för urfolk såsom assyrier/syrianer/kaldéer, shabaker och yazidier. Världssamfundet måste värna en fredlig lösning på konflikten och se till att landets minoriteter inte hamnar i centrum av en väpnad konflikt igen.

Human Rights Watch släppte i oktober 2017 en rapport där de skriver följande: ”Minoritetsgrupperna som bor där befinner sig i en riskabel situation, där de får ta stöten i konflikten och där de tvingas att välja lojalitet till den ena eller andra sidan – eller leva med konsekvenserna.”

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har ministern och regeringen tagit upp Human Rights Watchs rapport med Iraks regering och det kurdiska självstyret och hur arbetar ministern och den svenska regeringen för Iraks minoriteters rättigheter i den pågående konflikten mellan Iraks centralregering och det kurdiska självstyret?