Fråga 2017/18:197 Avhopparverksamheten i Göteborg

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Göteborg har de senaste åren haft stora utmaningar med gängkriminalitet och kriminella nätverk som har skjutit och mördat varandra men även oskyldiga på stadens gator, restauranger och till och med lekplatser.

Samtidigt finns det uppgifter om att många vill lämna sitt kriminella liv bakom sig. Varje person som söker hjälp för att komma bort från ett kriminellt liv borde rimligen ges tillräckliga resurser och hjälp. På sätt kan vi rädda hela familjer från socialt utanförskap men även spara samhället mycket medel som annars hade gått till bland annat rättsutredningar, skadegörelse och sjukvård.

Regeringen har under flera års tid avsatt särskilda medel för polisen att fördela till avhopparverksamhet. Liksom förra året uppgår summan för 2017 till 5 miljoner. En av de städer som har tagit emot medel är Göteborg. Men verksamheten har inte varit särskilt lyckad i kommunen. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i augusti 2017 att efter sex års verksamhet kan Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg inte peka på ett enda exempel där de har hjälpt någon person att lämna det gängkriminella livet. Detta trots att man driver en särskild avhopparverksamhet med just det syftet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att de medel som tilldelas till avhopparverksamhet från regeringen är tillräckliga med tanke på de behov som finns och vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att de kommuner som tar emot medlen faktiskt har en fungerande avhopparverksamhet?