Fråga 2017/18:194 Sexuellt våld och trakasserier mot barn och unga

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan 2015 har 261 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts, varav 97 bara i år. Det rör sig om barn som trakasserar barn, som hotar om våldtäkt. Jag tror dessutom att det här dessvärre är en ganska liten del av alla de sexuella trakasserier som sker i skolan eftersom flickor dagligen vittnar om normaliseringen av de sexuella övergrepp, de hot och de trakasserier de tvingas utstå varje dag. Bakom brottsstatistiken och siffrorna handlar det om avskyvärda övergrepp som berövar offren deras frihet, integritet och trygghet. Många gånger är traumat något man tvingas bära med sig hela livet.

Skolan är den offentliga miljö i vilken de flesta fysiska sexuella ofredandena äger rum och sker då främst mellan elever. Det framgår av polisens rapport Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder. Att bli utsatt för kränkande ord, att bli tafsad på, att få sin kropp kommenterad, att få sexuella bilder skickade till sig – det är vardag för elever i Sveriges skolor. Också grova fysiska övergrepp som våldtäkt förekommer i våra skolor. Det finns anmälningar där barn gått i första klass och utsatts. Detta måste få ett slut.

Vi har nolltolerans samt handlingsplaner som samlar damm på hyllorna i alla led, men hur mycket hjälper ord när det rör sig om flickor som dagligen får genomlida en vardag med hot, våld och trakasserier? Medan vi pratar om detta så har övergreppen redan skett. Någons liv är redan förstört. Det går inte reparera. Varför skedde detta övergrepp från första början? Detta är ett stort misslyckande på många olika håll. Här måste politiken kliva in och ta krafttag från flera olika områden. Det handlar om värderingar och att stå upp för det som är rätt, stå på offrens sida. Här har politiken en stor chans att prioritera. Gör man inte det sviker man inte bara alla de barn, tjejer och kvinnor som bor i vårt land, man säger också att de inte är prioriterade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern konkret att göra snarast för att polis och åklagare ska ta dessa brott på allra största allvar och för att varje brottsanmälan ska utredas?