Fråga 2017/18:190 Migrationsverkets hantering av hbtq-personers asylansökningar

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Hbtq-personer är kanske den mest utsatta gruppen personer som söker asyl i Sverige. Regeringen har valt att ta bort grunden särskilt ömmande omständigheter för att få stanna i Sverige. Det är ett stort svek mot hbtq-personer, som skickas tillbaka till länder där de tvingas leva under extremt hedersförtryck, våld och hot från polisen och kraftigt avståndstagande från allmänheten. Sverige sviker hbtq-asylsökanden i dag och skickar tillbaka dem till döden.

Migrationsverkets egna uppgifter i Analysrapport Tematisk kvalitetsuppföljning av asylärenden där hbtq-skäl prövats, från den 30 augusti 2017, visar mycket stora brister i bedömningen av skyddsskäl. I närmare 30 procent av hbtq-personers asylärenden konstateras att rättschefens rättsliga ställningstaganden inte följs. I huvudsak beror detta på att det rättsliga ställningstagandet angående metod för prövning av tillförlitlighet och trovärdighet (RCI 09/2013) inte följts.

30 procent av hbtq-asylsökande får alltså inte en rättvis och rimlig prövning. Deras egna bevis och handlingar bedöms inte utan Migrationsverket gör en allmän granskning om landet är säkert generellt sett eller inte. Detta är ett kraftigt avsteg från principen om individuell prövning. Skyddsskäl för en hbtq-person kan ofta finnas i länder där heterosexuella personer inte har asylskäl.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon

 

På vilket sätt arbetar statsrådet och regeringen för att säkerställa så att hbtq-personers asylansökan behandlas korrekt och rättvist och även tar i beaktande situationen för hbtq-personer i det land från vilket den asylsökande kommer?