Fråga 2017/18:189 Rätten till personlig assistans

av Bengt Eliasson (L)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I en skrivelse från den 20 oktober skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till regeringen att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från i juni i år kommer att ha ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda” och att regeringen behöver hantera frågan med förtur.

Bakgrunden är en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från juni i år, som ytterligare begränsar vilka behov som kan ge rätt till personlig assistans. Försäkringskassan tolkar nu domen som att inga assistanstimmar kommer att kunna beviljas för väntetid och beredskap. Om en person med assistans behöver gå på toaletten två gånger på natten och det tar tio minuter varje gång kommer alltså 20 minuters assistansersättning beviljas för detta.

Det innebär i praktiken att stora delar av tanken bakom personlig assistans går förlorad. Om behovet beräknas på det viset måste stöd ges som punktinsatser på fasta tider. Då försvinner de assistansberättigades frihet att själva bestämma när och hur de ska få hjälp och stöd.

Liberalerna har många gånger krävt att regeringen skyndsamt ska lägga förslag som räddar assistansen och återställer LSS till den frihetsreform den var tänkt som. LSS-utredningen behöver få nya, mer generösa direktiv, men det behövs också åtgärder på kort sikt. Det senaste året har två personer om dagen förlorat rätten till statlig assistans. Det uppdrag som Försäkringskassan ska återrapportera i december är en analys, inte i sig ett underlag till konkreta förslag.

Nu vädjar även Försäkringskassan till regeringen att agera.

Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

När avser statsrådet att lägga fram förslag som förtydligar rätten till personlig assistans?