Fråga 2017/18:187 Krisen på Arbetsförmedlingen

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Riksdagen har genom flera tillkännagivanden signalerat till regeringen att Arbetsförmedlingen (AF) ska göras om i grunden och konkurrensutsättas. Även vikten av ett vassare uppdrag har poängterats. Detta gäller särskilt vikten av kostnadskontroll samt kostnadseffektivitet i samtliga programinsatser.

Nu rapporterar SVT Nyheter att Arbetsförmedlingen planerar att nyanställa 200 personer på huvudkontoret. Lokalerna har blivit för små, så hela verksamheten måste flytta från nuvarande kontor för uppskattningsvis 150 miljoner kronor. Samtidigt tyder mycket på att kostnaden är en underskattning, på grund av de senaste årens kraftiga personalförstärkningar.

Samma nyhetsprogram rapporterar även om konsultrapporter som ligger till grund för verksamhetens planering med fokus på metaforer om blommor som vägledande för matchningsarbetet.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är:

 

Vad gör arbetsmarknads- och etableringsministern för att bromsa den skenande kostnadsspiralen och samtidigt lösa den organisatoriska situationen vid den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen?