Fråga 2017/18:185 Skyddsobjekt

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen skedde ett allvarligt sprängdåd mot polishuset i Helsingborg. Sprängladdningen var kraftig och orsakade omfattande skador på både polishuset och byggnader i närheten, lyckligtvis kom dock ingen människa till skada. Sprängningen i Helsingborg har naturligtvis även upprört invånarna och skapar en stor otrygghet i vår stad.

Händelsen är allvarlig och rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. En attack mot polisen är dessutom en attack mot hela vårt samhälle och en attack mot alla människors säkerhet eftersom polisens uppgift är just att skydda allmänheten.

Polishuset är dessutom klassat som skyddsobjekt, vilket gör attacken ännu allvarligare. Skyddsobjekt är en benämning på vissa byggnader, anläggningar, områden och andra objekt som enligt skyddslagen har beviljats förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri och grovt rån.

Ett beslut om skyddsobjekt innebär att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet och det är regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer som får besluta i frågor om skyddsobjekt.

Utvecklingen de senaste åren med ett allt grövre våld i kombination med ökat hot mot myndigheter och dess personal är oacceptabel och måste få ett slut.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förstärka skyddet av våra skyddsobjekt så att liknande attentat inte ska kunna inträffa igen?