av Sofia Damm (KD)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Spänningarna i norra Irak ökar igen efter den kurdiska folkomröstningen. Emotsedda förhandlingar mellan den kurdiska regionregeringen i Erbil och regeringen i Bagdad har inte kommit till stånd, och medborgare som tidigare varit fördrivna från Nineveslätten men som återvänt tvingas än en gång att fly, från den kristna staden Teleskof till grannstaden Alqosh.
Efter att kurdiska styrkor vägrat lämna städerna uppmanade den irakiska armén och shiitiska milisgrupper civilbefolkningen att ge sig av. Efter detta utbröt regelrätta strider mellan å ena sidan den irakiska armén och de shiitiska grupperna och å andra sidan kurdiska peshmerga.
Ett av få positiva exempel på återuppbyggnad och återbefolkning av kristna områden i Irak är just Teleskof. Att samma stad som tömdes på grund av Isis-offensiven nu återigen är folktom förstärker situationens allvar ytterligare. Stoppas inte våldet är det omöjligt för kaldéer/syrianer/assyrier att återvända till Nineveområdet, och den kristna närvaron i regionen blir då ett minne blott.
Sverige och EU måste nu agera. Tydliga budskap måste förmedlas till de styrande i både Bagdad och Erbil. Den irakiska regeringen har en konstitutionell skyldighet att skydda sina medborgare, inklusive kristna befolkningsgrupper. Den kurdiska regionen har inga historiska anspråk på Nineveslätten, vilket gör att peshmerga bör kunna lämna området inom en snar framtid.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vad gör ministern och regeringen, utöver den militära utbildningsinsatsen i Irak, för att bevara den kristna närvaron i landet och få de styrande att arbeta för enighet och inkludering samt för att våldet ska upphöra?