Fråga 2017/18:181 Irakiska angrepp mot KRG

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den irakiska militären har tillsammans med Iranstödda shiamiliser genomfört angrepp mot Kirkuk och andra områden i KRG-regionen. Med toppmoderna amerikanska vapen och fordon har man dessutom, enligt diverse vittnesmål, angripit områden som enligt den irakiska konstitutionen är autonoma, och följderna av offensiven har inneburit att tiotusentals, kanske uppemot hundratusen, kurder tvingats fly norrut. Förövarna har bränt kurdiska hus, angripit civila och förnedrat kurder. IS-terrorister har utnyttjat denna konflikt med en rad olika attacker.

För bara ett par veckor sedan var dessa grupper nära allierade i kampen mot Islamiska staten. Den irakiska regeringen har fått militär utrustning och fordon, utbildningsinsatser och annat stöd av västvärlden just för att detta skulle användas i kampen mot terrorgruppen. Sverige har sedan tidigare erbjudit utbildningsstöd, främst till kurderna i norra Irak, och så sent som i våras sa sig regeringen vilja utöka insatsen genom att även stötta andra delar av landet. Att den svenska regeringen stödjer KRG-regionen är fullt förståeligt, men när nu mycket av stödet till den irakiska regeringen används mot kurderna uppstår en rad frågor. Detta kan leda till starten av ett nytt inbördeskrig, vilket den svenska regeringen naturligtvis inte vill stödja.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern och regeringen att det fortsatt är aktuellt att stötta den irakiska regeringen efter det som skett, och hur avser ministern och regeringen att agera för att förhindra en fortsatt offensiv mot KRG-regionen?