Fråga 2017/18:179 Elektrifieringen av Meråkerbanan

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

För att det svensk-norska samarbetet ska växa sig allt starkare behövs ett väl fungerande transportflöde mellan de båda länderna. I dag finns det också en stor utvecklingspotential inom detta område. Ett sådant exempel är den norska Meråkerbanan, som sträcker sig från Trondheim till Storlien.

Den norska regeringen har skjutit upp elektrifieringen för att återuppta projektet 2019. En djupgående analys på grund av stora kostnadsökningar är nödvändig och detta är också orsaken till förseningen, enligt den norska regeringen.

Vid en elektrifiering av Meråkerbanan skulle person- och godstransporter mellan Sverige och Norge underlättas avsevärt. Det skulle inte minst ha en stor betydelse för det mittnordiska samarbetet, där Jämtlands län samt Nord- och Sør-Trøndelag ingår. Dessa län har goda förutsättningar att växa samman till en gemensam tillväxt- och arbetsmarknadsregion. Investeringar skapar dessutom goda förutsättningar för ökat företagande.

Detta innebär ett utmärkt tillfälle för den svenska regeringen att på nytt påtala för den norska motsvarigheten att de nu skyndsamt bör vidta praktiska åtgärder för att elektrifiera och modernisera Meråkerbanan. Det är nu av stor vikt att infrastrukturministrarna på båda sidor gränsen nu fortsätter att samarbeta för att elektrifieringen ska bli av.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur avser statsrådet att agera för att den planerade elektrifieringen av Meråkerbanan ska komma till stånd?