Fråga 2017/18:176 Global Deal

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Statsminister Stefan Löfven har gjort ett stort nummer av att i projektet Global Deal föra samman länder och företag som vill ha ordnade förhållanden och bra villkor för anställda. Prestigeprojektet lanserades med pompa och ståt i FN för lite mer än ett år sedan. Sedan dess har man bland annat presenterat en rapport under World Economic Forum som var framtagen med siffror från ILO och som argumenterade för att engagerade medarbetare är mer produktiva.

Många organisationer och sammanslutningar sätter stort hopp till Global Deal. Men projektet har hittills haft mer symbolisk än praktisk betydelse.

Utöver dem som står bakom kampanjen är det inte många företag som har anslutit sig. Några svenska storbolag finns med på listan men utomlands hittar vi enbart ett fåtal, som exempelvis den somaliska handelskammaren SCCI.

För att råda bot på detta, samt för att söka draghjälp, har statsministern skickat brev till kändisar såsom Alicia Vikander, Meryl Streep och Bruce Springsteen. Men majoriteten av dem har inte svarat på statsministerns invit. En oro sprider sig för att projektet inte kommer att få den inverkan och genomslagskraft som dessa frågor förtjänar.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka nya möjliga åtgärder ser ministern för att skapa framtidstro inom Global Deal, förutsatt att ministern menar att prestigeprojektet fortfarande är prioriterat?