Fråga 2017/18:174 Regeringens ståndpunkt angående glyfosat

av Eskil Erlandsson (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Miljöminister Karolina Skog har tidigare meddelat att regeringen ska verka för ett förlängt tillstånd för användningen av växtskyddsmedlet glyfosat med hänvisning till att expertmyndigheterna Echa och Efsa har konstaterat att medlet inte är cancerframkallande. Ministern betonade också i ett svar på en skriftlig fråga att Sverige ska luta sig mot expertmyndigheternas slutsatser och forskning.

Nu har det dock framkommit att Sverige i ministerrådet har gått emot vad man tidigare har sagt, senast den 4 oktober 2017. Representanter för den svenska regeringen argumenterade under en bordsrunda i den beslutande EU-kommittén i stället mot ett förlängt tillstånd för användningen av glyfosat. 

Centerpartiets utgångspunkt är att beslut ska fattas på vetenskapliga grunder, vilket regeringen inte har gjort i frågan om glyfosat. Vi ställer oss därför frågande dels till varför regeringen röstar mot den svenska ståndpunkt som har godkänts av riksdagen, dels till varför man har gått emot expertmyndigheter och forskning. 

Min fråga till miljöministern är därför:

 

Varför har regeringen ändrat position i frågan om ett förlängt tillstånd för användningen av glyfosat utan att meddela riksdagen om detta?