Fråga 2017/18:172 Svenska ambassadörer

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den tidigare socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt är Sveriges nya ambassadör på Island, och det tog inte lång tid innan han kritiserades hårt i sin roll som Sveriges främsta företrädare i landet. Kritiken kom som följd av att han uttalat sig som mycket kritisk till Sverige och dessutom sagt sig inte vilja återvända till Sverige.

Häpnadsväckande, kan man tycka, för en person vars roll är att representera Sverige och som dessutom har till uppgift att tjäna Sverige samt vara ett positivt ansikte utåt för vårt land. Att Håkan Juholt brustit är dock inte helt förvånande, då det inte är första gången ”grodor hoppar från hans mun”. Vad som är värre är att en ambassadör tillsatts trots att vederbörande varken var beredd på uppgifterna eller tycks ha förstått vad de innebar.

Man kan enbart spekulera kring omständigheterna kring denna utnämning. Det verkar inte som om kompetens för uppdraget låg till grund för utnämningen, då vederbörande varken har genomfört någon specifik utbildning på området eller har visat sig ha tillräcklig erfarenhet för att axla ett sådant ansvar.

Av den anledningen vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern att det är rimligt att en ambassadör som beter sig så som Håkan Juholt kan fortsätta vara Sveriges främsta företrädare i ett land, och avser regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att våra ambassadörer besitter de kunskaper som krävs för deras uppdrag?