Fråga 2017/18:166 Ett gotländskt näringslivspaket

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Den 31 augusti 2015 meddelade dåvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson att regeringen utlyser 15 nya Natura 2000-områden på norra Gotland, samtidigt som regeringen väljer att utöka 10 befintliga områden. Totalt handlade det om i storleksordningen 10 000 hektar mark. I samband med presskonferensen utlovades också ett näringslivspaket med totalt 100 miljoner kronor för att skapa långsiktigt hållbara jobb, med särskilt fokus på stenindustrin, till följd av att nya täkter nu ter sig mindre troliga.

Två år senare har merparten av pengarna i detta näringslivspaket allokerats till projekt och satsningar. Men politiker från Region Gotland, i bred enighet över blockgränsen, menar att Näringsdepartementet utformat stödet på ett felaktigt sätt. Kritiken bottnar i huvudsak i tre fåror: det är för krångligt och tidsödande att söka medel, pengarna är inte öronmärkta på det sätt som aviserats och paketet är fel utformat för att nå maximal samhällsnytta på Gotland.

Näringsminister Mikael Damberg har i tidigare debatter anfört att det kan komma att bli aktuellt att göra liknande stödpaket med fokus på regional utveckling i framtiden. Ska detta bli verklighet bör Näringsdepartementet ta till sig av den kritik som framförts – senast den 23 oktober 2017 när infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Gotland för att samtala med ledamöter ur regionstyrelsen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Tar näringsministern till sig av den kritik som framförts från lokala politiker på Gotland, och kommer detta att leda till att eventuella kommande regionala näringslivspaket utformas på ett annorlunda sätt?