Fråga 2017/18:1640 Ersättning vid expropriation av bostäder

av Emma Hult (MP)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 3 juli 2015 fick Bertil Bengtsson i uppdrag att se över vissa regler i expropriationslagen om ersättning till ägare av småhusfastigheter, bostadsrättshavare och bostadshyresgäster. I februari 2016 överlämnade Bertil Bengtsson promemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16) till Justitiedepartementet.

Utredningsuppdraget avsåg reglerna om ersättning vid expropriation och andra sådana förfoganden till ägare av småhusfastigheter, bostadsrättshavare och bostadshyresgäster. Det har närmast föranletts av de problem som väntas uppkomma vid den planerade flyttning av Kiruna stad som beror på behovet att utvidga LKAB:s gruvdrift i riktning mot Kiruna tätort. Flyttningen, som väntas pågå under omkring 20 år, kan väntas medföra en betydande påverkan på bostadsmarknaden. Man kan förutse att expropriationsersättningarna inte alltid kommer att räcka till för att skaffa villaägare, bostadsrättshavare och hyresgäster en likvärdig bostad i samhället.

Situationen i Kiruna och för fastighetsägarna där är mycket oviss.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon: 

 

Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av det som framkommit i promemorian Ersättning vid expropriation av bostäder Ds 2016:16?