Fråga 2017/18:163 Bristen på teckenspråkstolkar

av Robert Hannah (L)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Varje individ har rätt till en fungerande vardag. Ingen ska behöva leva med ständiga hinder som begränsar individens liv. En grupp människor som är i behov av tolk varje dag är döva och hörselskadade personer. Teckenspråk är det enda språket i Sverige där du som döv, alltid har rätt att få tolk.  Men ett stort problem i dag är att döva eller hörselskadade människor som är beroende av teckenspråkstolk inte får samma rättigheter och möjligheter som andra individer.

Det är en lång utbildning för att bli teckenspråkstolk. Men yrket är inte tillräckligt attraktivt i dag. Det saknas teckenspråkstolkar. Det måste löna sig att jobba inom yrket för att fler ska stanna kvar – annars tystas de döva och hörselskadade ned. Vi borde prioritera teckenspråksyrket och fundera över att slopa arbetsgivarens avgift till teckenspråkstolk vid anställning av en döv eller hörselskadad person så att ingen döv eller hörselskadad går miste om ett arbete.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur arbetar ministern för att lösa bristen på teckenspråkstolkar i Sverige, och vilka andra insatser görs av regeringen för att säkra dövas och hörselskadades rätt till tolk?