Fråga 2017/18:161 Rättvisare studeranderabatt

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Branschorganisationen för svensk kollektivtrafik har diskuterat frågan om hur hanteringen av studeranderabatter ska kunna förenklas och snabbas upp. I dag hämtas data om dem som har rätt till rabatt via CSN, men vid varje terminsstart kommer studerande i kläm då de har registrerat sig på kurser och program som ännu inte har hunnit noteras hos studiestödsnämnden. För att kunna intyga att de faktiskt pluggar tvingas då de studerande att begära vidimerade registerutdrag från den aktuella utbildningsanordnaren, något som upplevs omständligt och administrativt betungande. Det förekommer också att studerande avbryter sina studier under terminstid utan att samtidigt underrätta CSN. Då kan de fortsätta att resa med kollektivtrafiken till rabatterat pris, vilket naturligtvis inte är rättvist.

Svensk kollektivtrafik anser att det skulle gå att förenkla och förbättra situationen för alla parter om studentlegitimationsutgivare, såsom Mecenat och Studentkortet, skulle kunna hämta informationen om studerandestatus direkt från Ladok eller motsvarande. De menar också att det skulle vara lämpligt att göra erforderliga författningsförändringar i samband med att dataskyddsförordningen ska införas nästa år.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att hanteringen av studeranderabatter i framför allt kollektivtrafik ska bli enklare, snabbare och mer rättvis?