Fråga 2017/18:155 Förankring av förhandling i OECD-Dac

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den nuvarande regeringen har aviserat att den kommer att se över modellen som används för beräkning av asylkostnader i det internationella biståndet. Detta med anledning av kritik från Riksrevisionen i granskningen av förutsägbarheten och långsiktigheten inom biståndet. Det är fortfarande oklart hur denna översyn går och vad resultatet blir.

Före valet var Miljöpartiet emot avräkningar, men i regeringsställning har de genomfört högre avräkningar än någonsin. Även före 2015. Finansdepartementet räknade dessutom på ett scenario med 60-procentiga avräkningar av biståndet. Det civila samhället reagerade starkt emot detta förslag. Som svar på detta har Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort en överenskommelse internt i regeringen om ett tak på avräkningarna, dock inte med något regeringsbeslut eller annat formellt beslut som Sveriges riksdag kan följa upp.

Det pågår nu diskussioner och förhandlingar inom OECD-Dac om definitionerna av bistånd och möjligen även om hur nivåerna på avräkningarna ska bli framöver. Hittills har Sveriges avräkningar varit så kallat Dac-fähiga, alltså tillåtna enligt regelverket.

För att uppnå förutsägbarhet och långsiktighet inom biståndet bör den svenska linjen i denna förhandling förankras av regeringen, antingen i riksdagen eller på annat sätt, med allianspartierna. Det finns ingen formell skyldighet att informera eller samråda med riksdagen, men möjligen skulle det vara bra för svenskt biståndssamarbete och de olika aktörerna med bred politisk förankring och långsiktigt ansvarstagande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt avser statsrådet att politiskt förankra den svenska linjen i förhandlingarna med OECD-Dac eller åtminstone informera riksdagen om den svenska positionen?