Fråga 2017/18:1525 Hot och våld mot lantbrukare

av Betty Malmberg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I april 2018 briserade diskussionerna om hot och våld mot djurbönder. Såsom framgår av uppgifter i medierna resulterade larmen i att LRF hade möten med såväl justitieministern  som statsrådet Sven-Erik Bucht. Det var välkommet. Emellertid finns det fortfarande djurbönder som utsätts för hot och våld. Jag har personligen mött djurbönder som till och med låter bli att anmäla händelserna, då de upplever att polisen saknar resurser för att ingripa och därför nedprioriterar ärendena. Detta är inte acceptabelt och måste åtgärdas snarast.

De djurbönder jag har talat med menar att polisen inte arbetar systematiskt med hot som riktas mot dem och deras familjer, eftersom det saknas statistik på omfattningen av hot. De vill därför att förekomsten av djurrättsaktivism ska få en egen brottskod. Någon sådan har hittills inte funnits, men för att man ska kunna göra en tydlig analys av omfattningen och förekomsten av djurrättsaktivism och av brottslighetens utveckling krävs statistik.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är ministern är beredd att se till att en särskild brottskod för djurrättsaktivism inrättas, eller tänker ministern vidta andra åtgärder för att skapa en tryggare situation för utsatta djurbönder?