Fråga 2017/18:1510 Hemliga tvångsmedel

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen och de brottsbekämpande myndigheternas användning av hemliga tvångsmedel kan vara av stor vikt för att på ett effektivt sätt bekämpa grov brottslighet. Användningen av hemliga tvångsmedel innebär att polisen får tillgång till viktig information. Det kan handla om konkreta uppgifter men även röra uppgifter om exempelvis nätverk, relationer eller uppgifter av mer allmän betydelse. 

De krav som i dag uppställs för användandet av vissa former av hemliga tvångsmedel är dock för höga. Det kan till exempel vara svårt för polisen att i inledningen av en förundersökning bedöma exakt vilken brottsrubricering och vilket straff som utredningen kan utmynna i.

För att skapa bättre förutsättningar för polisen att utreda grova brott vill Moderaterna göra en allmän översyn över de bestämmelser som reglerar hemliga tvångsmedel. Moderaterna vill exempelvis att hemlig teleavlyssning och hemlig kameraövervakning ska kunna ske vid förundersökningar som rör brott med minimistraff om fängelse i ett år. Vi vill även sänka ribban så att hemlig rumsavlyssning ska kunna ske för brott med minimistraff om fängelse i två år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie-och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att sänka gränsen för hemliga tvångsmedel och på så sätt skapa bättre verktyg för polisen att bekämpa grov brottslighet?