Fråga 2017/18:1509 Sänkt gräns för obligatorisk häktning

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I dag får den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott häktas om det med hänsyn till brottets beskaffenhet, den misstänktes förhållande eller någon annan omständighet finns risk för att han avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff, genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

För brott med minimistraff om fängelse i två år och uppåt ska dock häktning alltid ske enligt den obligatoriska häktningsregeln. Det innebär att den som misstänks för ett brott med minst två år i straffskalan sitter häktad fram till rättegången.

Moderaterna vill sänka gränsen för obligatorisk häktning från fängelse i två år till fängelse i ett år. Innebörden av detta är att brott som grov misshandel, rån och grov utpressning omfattas av den obligatoriska häktningsregeln.

I praktiken innebär förslaget att fler personer som begår fler grova brott kommer att hållas borta från gatorna fram till dess att de avtjänat det fängelsestraff som domstolen utdömt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie-och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att sänka gränsen för obligatorisk häktning?