Fråga 2017/18:1508 Vistelseförbud – en ny form av påföljd

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den grova brottsligheten breder ut sig i samhället. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med skjutningar och grova våldsbrott. Problemen är särskilt stora i Sveriges 61 utsatta områden. Enligt polisen finns det i dagsläget runt 5 000 livsstilskriminella och 200 kriminella nätverk i de utsatta områdena runt om i landet.

För att göra det svårare för kriminella grupperingar att få fäste i vissa redan utsatta områden vill Moderaterna införa en ny form av påföljd: vistelseförbud. Möjligheten att meddela vistelseförbud finns redan i Danmark.

Förslaget innebär att domstolen ges en möjlighet att döma ut ett vistelseförbud för  personer som har begått upprepad brottslighet och som har anknytning till kriminella grupperingar. Förbudet innebär att personen efter avtjänat fängelsestraff inte tillåts att vistas i ett visst geografiskt område under en viss tid.

Genom att ledande personer inte får möjlighet att vistas i området blir det svårare för de kriminella gängen att få fäste om de redan utsatta områdena. Förbudet kan även ha en positiv effekt såtillvida att den enskilde personen inte ges möjlighet att återvända till en destruktiv miljö.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Ämnar ministern se över möjligheterna att införa en bestämmelse om vistelseförbud i Sverige?